Özellikle yöneticiler ve Patronlar için iş yerlerinde
"Zor insanlar ve Sıkıntılı Çalışanlar ile baş etme Sanatı"
1. Yöntem: "Sıfır Tolerans Politikası"
Bu yöntem uyumsuz davranışlara sürekli ve etkin bir şekilde müdahele etmenizi sağlar. Bu politika yöneticisinden hizmetlisine herkesin kurallara tabi olması gereklidir. Bu kurallar sık tekrarlarla çalışanlara önemle vurgulanmalıdır hemde uygulanmalıdır.
Sıfır tolerans politikanızın cebe sığacak veya banner şeklinde whatsapp ya da facebook gibi sosyal medya örneklerini hazırlatıp, çalışanlarınıza dağıtabilirsiniz.
2. Yöntem: "Geçimsiz insanların ofisteki tavrı belirlemelerine asla izin vermeyin."
Çalışma ortamınızdaki olumsuz iş alışkanlıklarını ortadan kaldırmakta güçlük çekiyorsanız mutlaka bir uzman psikolog veya psikoterapist yardımı almak için harekete geçin.
3. Yöntem: "Geçimsiz çalışanlarla başa çıkmak için kendinizi geliştirin."
Etkin yöneticiler, sırf doğru soruları sorabilmek için aşina olmadıkları konularda da kendilerini geliştirirler. Personel ve çalışan anlaşmazlıkları hakkında bilgi toplayın, kitap oluyun, cd dinleyin, eğitici vidyolar seyredin, seminerlere katılın ve gerekirse psikolojik danışmanlık veya yönetici koçluğu alın.
4.Yöntem: "Çalışanlarınız yardım istekleri ile mutlaka ilgilenin ve ilgilendiğinizi gösterin."
Çalışanınız bir anlaşmazlığa müdahale etmenizi istediğinde onu bekletmeyin ve gerekli olan müdahaleyi yapın. Hiçbir şirket veya çalışan yönetemeyen yöneticiye ihtiyaç duymaz!
Sorunları ya da konuyu derhal araştırıp, gerekirse birlikte çözümler üretin.
5.Yöntem: "İyi bir dinleyici olun."
İyi bir yönetici çalışanları bir sorunu aşmak için tavsiyelerini almaya geldiğinde onu yargılamaz, bunun yerine sorunu farklı bir açıdan değerlendirmesini sağlarlar. Siz dinlediğinizde çalışanlarınız kendilerini ciddiye aldığınızı anlarlar.
6. Yöntem: "Birlikte ve ortaklaşa bir çözümler arayın."
Çalışanlarda çözüm ve kuralların oluşumuna katkıda bulunurlarsa kuralları ve çözümleri daha hızlı benimserler. Çalışanlarınızın fikirlerini işin en başında plan hazırlamaya başlarken alın. Eğer çalışanlarınızın kalplerini ve akıllarını kazanmak istiyorsanız, onlara konuşma hakkı verin.
7. Yöntem: "Harekat planının sonunu getirin."
Eğer bir konuda ve çalışanlarınızla ilgili bir karar aldıysanız bu düzeltici tedbir taslağını mutlaka yürürlüğe koyun ve takip edin! "Ölçülen iş yapılır." sözünü esin kaynağı olarak kullanın. Yürürlüğe koymadığınız sürece planınız bir kağıt parçası olarak kalır.
8. Yöntem: "Hangi Karakter özelliği söz konusu olduğunu araştırın."
Geçimsiz çalışanın davranışlarını anladığınızda uzun vadeli çözümler üretmeye yardımcı olabilirsiniz. "İnsanları kafalarına vurarak yönetemezsiniz, bu tartaklama olur, liderlik değil."
9) Çalışanın Sizi anladığından emin olun.
Sorunlu bir çalışanla uğraşırken belirsizlik her koşulda kaçınmak isteyeceğimiz şeylerden biri. Bu kişi vaktinde işe gelmesi 9.00'da otoparka girmek değil, masasında olmak olduğunu anlıyor mu? Açık iletişim karşılıklıdır. Karşılıklı konuşun ve fikirlerini sorarak sizi ne kadar iyi anladığını ölçün. "Belirsizlik, iletişimin amacı olmasa da çoğu zaman sonucudur."
10) Mizahı deneyin.
Görüşmelerinize makul miktarda mizah ekleyin. "Mizahın en ciddi konuşmalara bile faydası dokunur."
11) Değişebileceklerine dair inancınızı dile getirin.
Çalışanların değişeceklerine inanırsanız değişmeye daha meyilli oldukları kabul edilir.Değişeceklerine inanıyorsanız onlarında bunu bilmesini sağlayın.Davranışlarında gelişme gözlenen bir çalışana teşekkür notu veya e_posta yollayın ve onu takdir edin.
12)İşbirliklerinden ötürü onlara teşekkür edin.
Çalışanlar,yaptıkları iş iççin maaş alsalarda kendilerine teşekkür edilmesini isterler.Teşekkür ederim sözünü çalışanlarınızla diyaloglarınızın bir parçası haline getirin.
13)Zor Konuşmalarla başa çıkma sanatında ustalaşın.
Eğer çalışan dikbaşlı bir tutum sergilemeye başlarsa konuşmayı sonlandırın ve ona işlerin daha sakin olacağı başka bir zamanda devam edeceğinizi söyleyin.
"Çalışırken kötü hava koşullarıyla karşılaştığınızda sakinliği kendinize korunak yapın."
14)Amirleri zor konuşmalarla başa çıkma sanatında eğitin.
Amirlerin gerilimli görüşmelerle başa çıkacak eğitime sahip olduklarından emin olmalısınız.Bu tip konuşmalar şansa bırakılmayacak kadar önemlidir.Zaman zaman amirlerinizle görüşerek onlara astlarıyla ilgili zor bir durumu nasıl hallettiklerini sorun.Yöneticilerinize ihtiyaç duydukları iletişim imkanlarını sağlayın.
15) Vasatlığı teşvik etmeyin.
Bir adayda aradığınız yetenek ve becerilerin bir listesini yapın.Etkileyici bir görüşmecinin sizi bunlardan caydırmasına izin vermeyin.Her zaman en yeteneklisini arayın,yoksa yaptığınız tercihin sonuçları peşinizi bırakmaz.
16) Diğer işverenlerin tavsiyesini alın.
Birçok işveren bu yoldan geçti.Diğer yöneticilerle konuşarak onlardan fikir alın.Personel anlaşmazlıklarını idare etmek zorlu bir yol olabilir.O yolda yalnız yürümek zorunda değilsiniz.
17) Geçimsiz aile fertleri üzerinde otorite sağlayın.
İşyerinizdeki aile fertlerini diğer çalışanlarla aynı standartlar altında değerlendirmelisiniz.
İşyerinizde aile fertleriniz ,herşeyden önce çalışanlarınızdır.
18) Sözünüze sadık kalın.
Çalışanlarınızın üzerinde etki sahibi olun.Bir elemanınız sizden evde çalışmak için izin istiyorsa .performansını arttırmasını isteyin ve şart koşun.Başarısını değerlendirmek için kayıt tutun.
19) Fazla mesaiye verilen tepkiyi idare etmek.
Fazla mesaiyi hem kendinizin hem de çalışanlarınızın yarar sağlayacağı bir durum haline getirin.Fazla mesayi saatleri birikmeye başladığında, çalışanlara onlara önerdiğiniz esnek alternatifleri hatırlatın.
20) Bilgi istifleyenlerle başa çıkmak.
Daha fazla çalışanı özel görevlerde uzmanlaştırabilmek için bir eğitim planı oluşturun. Elinizde bilgisayar yedeği gibi personel yedeğiniz olsun. Bilgi istifçileri tek kişilik nakil takımları gibidirler. Onlar için kazanmanın değeri vardır,takım çalışmasının değil. Bu veya benzer konularda Sorularınız için bana ulaşabilirsiniz.
Psikolog Gülten Demirdöven Whatsapp ve Cep Telefonu istanbul: 0544 724 365 0